Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

Praktijk Nuances

Onze Blog1 december 2020  

Is stilte het tovermiddel voor de opgebrande mens?

Waarom is stilte zo hip tegenwoordig?Steeds meer mensen hoor je erover, "ik ga een stilte retraite doen." Een stilte wandeling, intuïtief schilderen, meditatieve bezinningsochtend tot een nature quest aan toe. Verschillende namen, vaak hetzelfde principe, de stilte opzoeken om tot jezelf te komen.

Waarom zoeken zoveel mensen naar stilte? Of nog beter, werkt het? Is het de stilte die ze zoeken? Is stilte het tovermiddel voor de opgebrande mens?

Nou nee dus. Stilte alleen is niet het tovermiddel. In Minneapolis is een anechoïsche kamer in een laboratorium. Dit is een stille ruimte bekleed met staal en glasvezel die 99,99 procent van alle geluiden absorbeert. Bedoeld om geluiden van producten te testen. Hier hebben ze ook psychologische experimenten uitgevoerd, hoelang mensen in deze kamer konden verblijven. Dat is niemand langer dan een half uur gelukt. De reden, er was niks, geen stimuli helemaal niks waar mensen zich op konden richten, waardoor ze vaak in paniek of met hyperventilatie die ruimte uit kwamen. Het is dus niet de stilte alleen wat het tovermiddel is in de huidige tijd vol prikkels. Er is meer nodig om van standje gejaagd en opgefokt te veranderen in standje zen.

Stilte is stap 1, je hoeft niks te zeggen, je hoofd doet even minder mee. Hierdoor kom je meer in contact met je gevoel. Je hoofd zelf stopt er niet mee, in tegendeel, er zijn verschillende plekken in je hersenen waar de activiteit juist toeneemt in stilte. Je concentratie en focus verbetert, je geheugen verbetert, je creativiteit verhoogt, Maar het is niet alleen de stilte die het hem doet. Doordat je stil bent komt er meer ruimte voor je binnenwereld. Je gevoelens, waar je in de drukke wereld van alledag zo makkelijk van weg kan blijven. Dan ben je veel meer bezig met wat moet, veel minder met wat je voelt. In stilte gaan heeft tot gevolg, dat je meer oog krijgt voor alles om je heen. In die stille kamer hoorden mensen een eigen hartslag heel duidelijk. Wanneer je voor het eerst gaat mediteren voel je ineens hoe moe je eigenlijk wel niet bent. Je voelt ineens dat je spierpijn hebt. Maar ga je in stilte in een natuurlijke omgeving, dan gaat de focus vaak daarheen. Je ziet en ruikt het bos veel beter in stilte. Je hoort de vogels fluiten. Je ervaart het bos veel beter dan wanneer je er kletsend doorheen wandelt. Je voelt je meer verbonden met de wereld om je heen.

En dan komen we uit bij het tovermiddel voor de hedendaagse gestreste mens. Verbinding. Je verbonden voelen met je omgeving, je één voelen met het geheel. Die verbinding dat brengt het thuiskomen in jezelf.